Úvod RECEPTY Marlenková roláda – rolovaná variácia obľúbeného medového koláča

Marlenková roláda – rolovaná variácia obľúbeného medového koláča

Rolády sú vizuálne úžasné dezerty a tí z nás, ktorí ich pripravovali, vedia, že na dokonalej roláde nie je nič nemožné. Ak vás nepresvedčí vzhľad, potom vás určite zlomí predstava mäkkého piškótového koláča s tým najlahodnejším krémom. Tak poďme na to – Marlenková roláda!

Ak máte aj vy svoj obľúbený recept, rozhodne nám o ňom napíšte do našej facebookovej skupiny Prima kuchařka.


marlenková roláda – rolovaná variace oblíbeného medového koláče
Zdroj: gateaux-et-delices.com

Marlenková roláda

Čo budeme potrebovať:

Na roládu:

  • 6 vajec
  • 4 PL polohrubej múky
  • 4 lyžice mletých orechov
  • 6 PL kryštálového cukru
  • 1 KL prášku do pečiva
  • 1 štipka soli

Na krém:

  • 50 ml kyslej smotany
  • 150 g práškového cukru
  • strúhaná kôra z 1 citróna
  • 1 PL medu

na zdobenie:

  • 1/2 šálky čierneho čaju
  • 100 g nasekaných orechov
  • 2 lyžice medu

Ako budeme postupovať:

1. Rúru predhrejte na 180 °C.

2. Oddeľte vajcia a vyšľahajte bielky so soľou a cukrom do tuha. Postupne zašľahajte žĺtky a nakoniec preosiatu múku, prášok do pečiva a mleté orechy.

3. Cesto rozotrite na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C 15 až 18 minút.

4. Po upečení ho otočte na utierku posypanú práškovým cukrom, odstráňte papier, narežte z okrajov pásy široké asi 1 cm (odložte bokom) a koláč zrolujte. Nechajte úplne vychladnúť.

5. Zmiešajte kyslú smotanu s cukrom, medom a citrónovou kôrou.

6. Vychladnuté cesto rozvaľkajte, vnútro pokvapkajte čajom, potrite kyslou smotanou a opäť rozvaľkajte. Povrch potrite medom a posypte nasekanými orechmi a omrvinkami z odrezaných okrajov rolády. Nechajte stuhnúť v chladničke.

Prajeme vám dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept na bahniatka páči, podeľte sa oň so svojimi priateľmi! Inšpirujte sa aj receptom na túto pochúťku v podobe orechového dezertu s vanilkovým krémom!