Rolády sú vizuálne úžasné dezerty a tí z nás, ktorí ich pripravovali, vedia, že na dokonalej roláde nie je nič nemožné. Ak vás nepresvedčí vzhľad, potom vás určite zlomí predstava mäkkého piškótového koláča s tým najlahodnejším krémom. Tak poďme na to – Marlenková roláda!
Ak máte aj vy svoj obľúbený recept, rozhodne nám o ňom napíšte do našej facebookovej skupiny Prima kuchařka.
Marlenková roláda
Čo budeme potrebovať:
Na roládu:
- 6 vajec
- 4 PL polohrubej múky
- 4 lyžice mletých orechov
- 6 PL kryštálového cukru
- 1 KL prášku do pečiva
- 1 štipka soli
Na krém:
- 50 ml kyslej smotany
- 150 g práškového cukru
- strúhaná kôra z 1 citróna
- 1 PL medu
na zdobenie:
- 1/2 šálky čierneho čaju
- 100 g nasekaných orechov
- 2 lyžice medu
Ako budeme postupovať:
1. Rúru predhrejte na 180 °C.
2. Oddeľte vajcia a vyšľahajte bielky so soľou a cukrom do tuha. Postupne zašľahajte žĺtky a nakoniec preosiatu múku, prášok do pečiva a mleté orechy.
3. Cesto rozotrite na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C 15 až 18 minút.
4. Po upečení ho otočte na utierku posypanú práškovým cukrom, odstráňte papier, narežte z okrajov pásy široké asi 1 cm (odložte bokom) a koláč zrolujte. Nechajte úplne vychladnúť.
5. Zmiešajte kyslú smotanu s cukrom, medom a citrónovou kôrou.
6. Vychladnuté cesto rozvaľkajte, vnútro pokvapkajte čajom, potrite kyslou smotanou a opäť rozvaľkajte. Povrch potrite medom a posypte nasekanými orechmi a omrvinkami z odrezaných okrajov rolády. Nechajte stuhnúť v chladničke.
Prajeme vám dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept na bahniatka páči, podeľte sa oň so svojimi priateľmi! Inšpirujte sa aj receptom na túto pochúťku v podobe orechového dezertu s vanilkovým krémom!