Už ste niekedy ochutnali tento koláč, ktorý sa skladá z dvoch druhov vrchov a smotanového krému? Je veľmi mäkká, jemná a chutná. Niektoré gazdinky pridávajú na vrcholky vlašské orechy. Urobme to spoločne!
Ak máte aj vy svoj obľúbený recept, rozhodne nám o ňom napíšte do našej facebookovej skupiny Prima kuchařka.
Torta „Deň a noc“
Čo budeme potrebovať:
Na cesto:
- 450 g múky
- 150 g masla
- 200 g cukru
- 200 g kyslej smotany
- 30 g kakaového prášku
- 15 g prášku do pečiva
- 3 g soli
Na krém:
- 500 g 20% fermentovanej smotany
- 160 g cukru
- 1 vrecúško vanilkového cukru (nepovinné)
Na polevu:
- 150 g horkej čokolády
- 80 ml smotany na šľahanie 33%
Ako budeme postupovať:
1. Pripravte cesto: Do hlbokej misy dajte kyslú smotanu, cukor, soľ a prášok do pečiva. Miešajte mixérom, kým zmes nie je hladká a cukor úplne rozpustený.
2. Pridajte rozpustené a vychladnuté maslo. Miešajte.
3. Postupne pridávajte preosiatu múku. Pomocou hákov mixéra vyšľahajte cesto do hladka.
4. Cesto rozdeľte na 2 rovnaké časti. Do jednej z nich pridajte kakaový prášok a použite rovnaké koncovky mixéra.
5. Obe cestá zabaľte do fólie a vložte ich do chladničky asi na 2 hodiny, aby trochu stuhli a stali sa poddajnejšími.
6. Čokoládové cesto rozdeľte na 3 rovnaké časti.
7. Každý kúsok cesta vložte medzi 2 kusy papiera na pečenie a pomocou valčeka ho rozvaľkajte na štvorcovú placku s hrúbkou asi 2 mm a rozmermi asi 20 x 20 cm. Okraje vyhlaďte štvorcovou frézou.
8. Z povrchu cesta odstráňte papier na pečenie a prebytočné kúsky cesta okolo neho. Na niektorých miestach ho popichajte vidličkou.
9. Cesto pečte 5-7 minút v rúre vyhriatej na 200 °C.
10. To isté urobte aj s ďalšími dvoma kúskami čokoládového a bieleho cesta. Výsledkom je 6 vrcholov. Nechajte ich vychladnúť.
11. Pripravte krém: Kyslú smotanu a cukor šľahajte mixérom, kým nevznikne hladký a nadýchaný krém. Cukor by sa mal úplne rozpustiť.
12. Zostavte koláč: Vrcholy prekrývajte na tanieri v nastaviteľnej forme, striedajte ich a natrite veľkú vrstvu krému (4-5 polievkových lyžíc na vrchol). Vrchnú vrstvu nepokrývajte krémom.
13. Nechajte koláč v chladničke asi 12 hodín, aby stuhol a stvrdol. Potom odstráňte nastaviteľnú formu z jej okolia.
14. Pripravte si polevu: nad bain-marie roztopte nalámanú čokoládu, pridajte smotanu na šľahanie a miešajte, aby sa roztopila.
15. Polevu rovnomerne rozotrite po povrchu a okrajoch torty.
16. Okrem toho sme povrch posypali čokoládovými lupienkami.
17. Porciujte a podávajte koláč „Deň a noc“!
Ak chcete, môžete čokoládovú polevu vynechať: koláč obložte strúhanou čokoládou alebo mletými orechmi.
Prajeme vám dobrú chuť!