Úvod RECEPTY Torta „Deň a noc“ – jednoduchý, ľahký a chutný dezert!

Torta „Deň a noc“ – jednoduchý, ľahký a chutný dezert!

0

Už ste niekedy ochutnali tento koláč, ktorý sa skladá z dvoch druhov vrchov a smotanového krému? Je veľmi mäkká, jemná a chutná. Niektoré gazdinky pridávajú na vrcholky vlašské orechy. Urobme to spoločne!

Ak máte aj vy svoj obľúbený recept, rozhodne nám o ňom napíšte do našej facebookovej skupiny Prima kuchařka.


Zdroj: retete-usoare.eu

Torta „Deň a noc“

Čo budeme potrebovať:

Na cesto:

  • 450 g múky
  • 150 g masla
  • 200 g cukru
  • 200 g kyslej smotany
  • 30 g kakaového prášku
  • 15 g prášku do pečiva
  • 3 g soli

Na krém:

  • 500 g 20% fermentovanej smotany
  • 160 g cukru
  • 1 vrecúško vanilkového cukru (nepovinné)

Na polevu:

  • 150 g horkej čokolády
  • 80 ml smotany na šľahanie 33%

Ako budeme postupovať:

1. Pripravte cesto: Do hlbokej misy dajte kyslú smotanu, cukor, soľ a prášok do pečiva. Miešajte mixérom, kým zmes nie je hladká a cukor úplne rozpustený.

2. Pridajte rozpustené a vychladnuté maslo. Miešajte.

3. Postupne pridávajte preosiatu múku. Pomocou hákov mixéra vyšľahajte cesto do hladka.

4. Cesto rozdeľte na 2 rovnaké časti. Do jednej z nich pridajte kakaový prášok a použite rovnaké koncovky mixéra.

5. Obe cestá zabaľte do fólie a vložte ich do chladničky asi na 2 hodiny, aby trochu stuhli a stali sa poddajnejšími.

6. Čokoládové cesto rozdeľte na 3 rovnaké časti.

7. Každý kúsok cesta vložte medzi 2 kusy papiera na pečenie a pomocou valčeka ho rozvaľkajte na štvorcovú placku s hrúbkou asi 2 mm a rozmermi asi 20 x 20 cm. Okraje vyhlaďte štvorcovou frézou.

8. Z povrchu cesta odstráňte papier na pečenie a prebytočné kúsky cesta okolo neho. Na niektorých miestach ho popichajte vidličkou.

9. Cesto pečte 5-7 minút v rúre vyhriatej na 200 °C.

10. To isté urobte aj s ďalšími dvoma kúskami čokoládového a bieleho cesta. Výsledkom je 6 vrcholov. Nechajte ich vychladnúť.

11. Pripravte krém: Kyslú smotanu a cukor šľahajte mixérom, kým nevznikne hladký a nadýchaný krém. Cukor by sa mal úplne rozpustiť.

12. Zostavte koláč: Vrcholy prekrývajte na tanieri v nastaviteľnej forme, striedajte ich a natrite veľkú vrstvu krému (4-5 polievkových lyžíc na vrchol). Vrchnú vrstvu nepokrývajte krémom.

13. Nechajte koláč v chladničke asi 12 hodín, aby stuhol a stvrdol. Potom odstráňte nastaviteľnú formu z jej okolia.

14. Pripravte si polevu: nad bain-marie roztopte nalámanú čokoládu, pridajte smotanu na šľahanie a miešajte, aby sa roztopila.

15. Polevu rovnomerne rozotrite po povrchu a okrajoch torty.

16. Okrem toho sme povrch posypali čokoládovými lupienkami.

17. Porciujte a podávajte koláč „Deň a noc“!

Ak chcete, môžete čokoládovú polevu vynechať: koláč obložte strúhanou čokoládou alebo mletými orechmi.

Prajeme vám dobrú chuť!