Krok za krokom vám predstavíme skvelý recept na linecký koláč plný tvarohu so slivkami a drobenkou. Skvele doplní šálku horúceho čaju, kakaa alebo kávy. Zamilujú si ju nielen deti, ale aj hladní dospelí. Ak milujete sladkosti a ste vášnivý kuchár alebo šéfkuchár, táto novinka vás určite poteší.
[prima_kucharka_fb]
Tvarohový koláč so slivkami a drobenkou
[co_budeme_potrebovat]
Cesto:
- 100 g masla
- 50 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 vajce
- 220 g hladkej múky
- 1/4 čajovej lyžičky prášku do pečiva alebo sódy bikarbóny
- soľ
Náplň:
- 500 g tučného tvarohu vo vaničke
- 50 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 2 vajcia
- 1 smotanový /alebo vanilkový/ pudingový prášok
- slivky
Drobenka
- 100 g polohrubej múky
- 50 g krupicového cukru
- 50 g masla
- 1/2 čajovej lyžičky škorice
[ako_budeme_postupovat]
1. Nechajte maslo zmäknúť a vyšľahajte ho spolu s cukrom do svetlej peny. Pridajte vajcia a spojte ich. V inej miske zmiešajte soľ, múku a prášok do pečiva /alebo sódu bikarbónu/, pridajte k maslovej zmesi a vypracujte linecké cesto.
2. Rukami vtlačte cesto na dno a boky tortovej formy (ja som použila formu s priemerom 24 cm).
3. Zapnite rúru na 180 °C.
4. Použila som kompótové slivky a nechala ich odkvapkať.
5. Tvaroh, oba cukry, pudingový prášok a vajce vložíme do misky a vyšľaháme.
6. Do tortovej formy s cestom nalejte tvarohovú zmes a navrch poukladajte slivky reznou stranou nahor.
7. Studené maslo nakrájajte na kocky, posypte múkou, cukrom a škoricou a rukami vymiešajte na drobenku. Touto zmesou bohato posypte slivky na vrchu koláča.
8. Koláč vložte do rúry a pečte 60 – 70 minút dozlatista. Alebo to zistíte, keď sa tvaroh v plnke začne od okrajov dvíhať nahor. Keď sa začne dvíhať aj stred, koláč je hotový.
9. Nechajte vychladnúť a podávajte.
Dobrú chuť!