Krok za krokom vám predstavíme skvelý recept na lahodný dezert s kokosom a obľúbeným džemom. Na nič nečakajte a začnite s prípravou skôr, ako bude neskoro, zvládne to každý začínajúci kuchár a kuchárka! Či už si popoludňajšiu kávu vychutnáte sami, alebo pozvete priateľov, každý ocení sladkú bodku v tomto chutnom dezerte.
Ak máte aj vy svoj obľúbený recept, rozhodne nám o ňom napíšte do našej facebookovej skupiny Prima kuchařka.
Dezert s kokosom a obľúbeným džemom
Čo budeme potrebovať:
Na prípravu piškótového cesta:
- 5 vajec L
- 1 šálka hladkej pšeničnej múky (250 ml)
- 1 šálka cukru
- 2 polievkové lyžice zemiakovej múky
- 1,5 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 1 polievková lyžica oleja
- 1 PL horúcej vody
Ďalšie zložky:
- 1 šálka ríbezľového džemu alebo 3/4 podľa veľkosti šálky
- 2 suché rožky
- 3 poháre mlieka
- 1/2 šálky cukru
- 250 gramov margarínu alebo masla
- 200 gramov kokosových hoblín
- 1 balenie vanilkového cukru
Ako budeme postupovať:
1. Cesto: bielky vyšľahajte so štipkou soli do tuhej peny. Na konci šľahania pridajte cukor. Keď je pena vyšľahaná, pridajte za stáleho miešania jeden žĺtok. Potom pridajte obe múky s práškom do pečiva a jemne premiešajte. Nakoniec pridajte olej a vodu. Dôkladne premiešajte, kým sa prísady nespoja.
2. Hotové cesto vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie (ja som použila plech s rozmermi 40 × 26 cm, ale môžete použiť aj menší, 36 × 24 cm. Koláč bude vyšší a ľahšie sa bude krájať).
3. Piškótu vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 35 minút. Po upečení ho nechajte úplne vychladnúť.
4. Pripravte zmes: Rožky namočte do mlieka. Potom ich roztlašte vidličkou, ale mlieko nevylievajte. Zvyšný pohár mlieka varte s cukrom a vanilkovým cukrom. Potom pridajte nastrúhané rožky s mliekom a polovicu kokosových vločiek (100 g). Za stáleho miešania varte asi 5 minút a potom odložte do chladu.
5. Keď zmes vychladne, vmiešajte mäkké maslo/margarín a potom vmiešajte lyžicu vychladnutej zmesi.
6. Vychladnutú piškótu vyberte z formy a rozrežte ju na polovicu. Jednu polovicu položte späť na plech vystlaný pergamenovým papierom.
7. Na piškótu natrite ríbezľový džem, potom ju vyrovnajte a rozotrite na ňu polovicu zmesi. Prikryte druhou polovicou cesta. Ľahko stlačte. Zvyšnú zmes rozotrite na povrch koláča.
8. Zvyšné kokosové vločky opražte na suchej panvici a posypte nimi koláč.
9. Hotový koláč nechajte cez noc v chladničke.
Prajeme vám dobrú chuť!