Krok za krokom vám predstavíme skvelý recept na lahodný jablkový koláč so šľahačkou. Na nič nečakajte a vrhnite sa do príprav skôr, ako bude neskoro, zvládne to každý začínajúci kuchár a kuchárka! Či už si popoludňajšiu kávu vychutnáte sami, alebo pozvete priateľov, každý ocení sladkú bodku v tomto chutnom dezerte.
Ak máte aj vy svoj obľúbený recept, rozhodne nám o ňom napíšte do našej facebookovej skupiny Prima kuchařka.
Jablkový koláč so šľahačkou
Čo budeme potrebovať:
Zloženie:
- 4 vajcia
- 1,5 šálky cukru
- 0,5 šálky masla (rozpusteného)
- 1 šálka mlieka
- 2½ šálky hladkej múky
- vanilkový cukor + čajová lyžička prášku do pečiva
Okrem toho:
- 4-5 jabĺk
- citrónové želé
- 1/2 litra hustej smotany
- syr mascarpone (voliteľné)
- 1/3 šálky práškového cukru
- čokoládové hobliny
Ako budeme postupovať:
1. Vajcia vyšľaháme s cukrom, pridáme rozpustené maslo, prilejeme mlieko a premiešame.
2. Preosejte múku, pridajte prášok do pečiva a premiešajte. Do rozšľahaných vajec po troškách za stáleho miešania pridávajte múku. Veľký plech vyložte papierom na pečenie a nalejte naň cesto. Rovnomerne rozotrite. Rúru predhrejte na 160 stupňov a pečte 20 minút.
3. Kým sa pečie cesto, pripravte si jablká. Umyté a ošúpané jablká nakrájajte na kocky, vložte ich do hrnca, pridajte pár lyžíc vody a pokvapkajte citrónom. Jablká vyberte (nerozvarte ich, kocky by mali byť mierne viditeľné), odstavte z ohňa, pridajte želé a premiešajte. Vyberte a nechajte vychladnúť.
4. Smotanu vyšľaháme mixérom, pridáme tvaroh (môžeme vynechať) a cukor a šľaháme do tuha.
5. Na vychladnutý koláč položte jablká, rovnomerne ich rozložte a navrch dajte šľahačku. Ozdobte čokoládovými hoblinami. Skladujte na chladnom mieste.
Dobrú chuť!