Krok za krokom vám predstavíme skvelý recept na žĺtkové rezy s medom a orechmi. Na nič nečakajte a začnite s prípravou skôr, ako bude neskoro, zvládne to každý začínajúci kuchár a kuchárka! Či už si popoludňajšiu kávu vychutnávate sami, alebo pozvete priateľov, každý ocení sladkú bodku v tomto chutnom dezerte.
Ak máte aj vy svoj obľúbený recept, rozhodne nám o ňom napíšte do našej facebookovej skupiny Prima kuchařka.
Žĺtkové plátky s medom a orechmi
Čo budeme potrebovať:
- 30 dkg hladkej múky
- 10 dkg práškového cukru
- 1 čajová lyžička medu
- 7 dkg masla
- 2 vajcia
- 1 čajová lyžička jedlej sódy
Orechová časť:
- 6 vajec
- 15 dkg cukru
- 3 polievkové lyžice vody
- 0,5 dl oleja
- 15 dkg hladkej múky
- 1/2 balíčka múky
- prášok do pečiva
- 10 dkg mletých orechov
Krém:
- 3 žĺtky
- 15 dkg krupicového cukru
- 2 balíčky. 2 vaječné žĺtky 2 polievkové lyžice vaječných žĺtkov
- 7 dl mlieka
- 10 dkg práškového cukru
- 25 dkg masla
Ako budeme postupovať:
1. Na medové cesto zmiešajte všetky prísady a v prípade potreby pridajte viac múky. Cesto by malo byť poddajné.
2. Rozvaľkajte na dva pláty a každý z nich pečte na obrátenom plechu (25 x 35 cm) pri teplote 180 stupňov 8-10 minút.
3. Vajíčka na piškótu rozdeľte na bielka a žĺtky. Žĺtky vyšľaháme s 10 dkg cukru, vodou, olejom a orechmi. Bielka vyšľahajte so zvyšným cukrom do peny.
4. Múku a prášok do pečiva jemne vmiešajte do zmesi orechov – stačí premiešať rukami.
5. Pečte na tom istom plechu, na ktorom ste piekli pláty na opačnej strane. Pečte pri teplote 180 stupňov približne 25 minút.
6. Krém: Žĺtky zmiešajte s cukrom, mliekom a pudingovým práškom. Z tejto zmesi uvarte na ohni krém a nechajte ho vychladnúť. Maslo vyšľahajte s práškovým cukrom a pridajte do vychladnutého krému. Rozdeľte krém na dve časti a časť krému nechajte na vrchu.
7. Zostavte dezert: medový plát, krém, orechová piškóta, krém, medový plát. Na vrch natrite krém.
8. Navrch môžete ešte rozotrieť orechy v cukre – 10 kg vlašských orechov zmiešajte s 1 lyžicou masla a 1 lyžicou práškového cukru. Môžete ich tiež posypať nasekanými orechmi, čokoládovými hoblinkami, kakaom alebo jednoduchou polevou.
Prajeme vám dobrú chuť!