Úvod RECEPTY Koláč „karamelová vášeň“ – ideálny ku káve a na zlepšenie nálady

Koláč „karamelová vášeň“ – ideálny ku káve a na zlepšenie nálady

Karamelová vášeň je skvelý dezert k popoludňajšej káve. Na nič nečakajte a začnite s prípravou skôr, ako bude neskoro, zvládne to každý začínajúci kuchár a kuchárka! Či už si popoludňajšiu kávu vychutnáte sami, alebo pozvete priateľov, každý ocení sladkú bodku v tomto chutnom dezerte.

Ak máte aj vy svoj obľúbený recept, rozhodne nám o ňom napíšte do našej facebookovej skupiny Prima kuchařka.


Zdroj: fajerki.pl

Koláč „karamelová vášeň“

Čo budeme potrebovať:

Prísady na karamelovú piškótu:

  • 1/3 šálky cukru + 1/3 šálky vody
  • 3 vajcia
  • 0,5 šálky cukru
  • 3/4 šálky múky
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva

Prísady na tradičný piškótový koláč:

  • 5 vajec
  • 1 šálka cukru
  • 1,5 šálky múky
  • 5 polievkových lyžíc oleja
  • 1 čajová lyžička octu
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva

Zloženie krému:

  • 500 ml studeného krému 36%
  • 150 g syra mascarpone
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 fixačné krémy

Okrem toho:

  • 1 plechovka karamelovej pasty
  • 1 polievková lyžica kakaa

Ako budeme postupovať:

1. Najprv si pripravte karamel – 1/3 šálky cukru dajte do suchej panvice a zahrievajte, kým sa nerozpustí. Počas topenia karamelu občas premiešajte a nikdy sa karamelu nedotýkajte. Keď sa cukor rozpustí na hnedý karamel konzistencie medu, pridajte 1/3 šálky vody a premiešajte, aby sa karamel a voda dobre spojili.

2. Odstráňte panvicu z ohňa. Pravdepodobne sa kvôli teplotnému rozdielu zrazí, ale pri miešaní a chladnutí sa pokojne rozpustí. V prípade potreby môžete karamel na chvíľu jemne zohriať a premiešať. Karamel nechajte vychladnúť.

3. Oddeľte bielka od žĺtkov. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh. Potom pridajte cukor a pokračujte v šľahaní. Nakoniec pridajte žĺtky a pokračujte v šľahaní. Do nadýchanej zmesi preosejte múku a prášok do pečiva. Jemne premiešajte. Potom pridajte vychladnutý karamel a opäť jemne premiešajte, aby sa cesto nezrazilo.

4. Cesto nalejte do formy s priemerom 26 cm vymastenej margarínom a vysypanej strúhankou alebo do obdĺžnikového taniera podobných rozmerov.

5. Pečte približne 25 minút v rúre vyhriatej na 180 °C.

6. Pripravte tradičný piškótový koláč zmiešaním ingrediencií ako na karamelový koláč, namiesto karamelu pridajte olej a ocot. Pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov 45 minút.

7. Po vybratí z rúry nechajte cesto vychladnúť a potom ho rozrežte priečne na dve polovice.

8. Pripravíme si krém – šľahačku vyšľaháme do tuha, pridáme práškový cukor, vanilkový cukor, mascarpone a stužíme krém.

9. Do formy vložte prvý ľahký koláč, zalejte ho karamelovou zmesou (predhriatou – lepšie sa rozotrie) a prikryte karamelovou polevou.

10. Na karamelovú piškótu natrite 1/2 maslového krému a prikryte svetlou piškótou. Zvyšnú smotanu rozdeľte na polovicu a do jednej polovice pridajte kakao. Pomocou štetca na cesto striedavo vytláčajte rožky – raz biele, potom tmavé.

11. Koláč môžete zjesť hneď – je mäkký a chutný, alebo ho môžete dať na niekoľko hodín do chladničky – vtedy chutí najlepšie.

Dobrú chuť!