Šošovica sa právom považuje za kráľovnú strukovín. V minulosti boli vyhľadávané vo vyššej spoločnosti alebo sa používali ako platidlo. Objavte jeho bohatstvo. Pripravte si s nami tradičnú, jednoduchú a najmä zdravú šošovicovú polievku.
Ak máte aj vy svoj obľúbený recept, rozhodne nám o ňom napíšte do našej facebookovej skupiny Prima kuchařka.
Šošovicová polievka
Čo budeme potrebovať:
- zelená alebo hnedá šošovica (menej krehká ako červená)
- 1 cibuľa alebo pór
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 cm nakrájaného zázvoru
- korenie podľa chuti: mletý zázvor, koriander, rasca, kurkuma (pre tých, ktorí nemajú radi cudzie vône, nič z toho nie je potrebné)
- 1 l domáceho kuracieho vývaru
- 1 soľ varených alebo čerstvých paradajok (podľa sezóny)
- 1 mrkva (nepovinné)
- nasekaný čerstvý koriander
- citrónová šťava podľa chuti
Ako budeme postupovať:
1. Cibuľu smažte na miernom ohni približne 20 minút alebo dlhšie. Pridajte nasekaný cesnak a zázvor.
2. Ak ju používate, pridajte korenie, inak môžete len osoliť a okoreniť – soľ sa nepridáva na konci, dôležité je, aby bol pokrm uvarený so soľou.
3. Pridajte prepláchnutú a scedenú šošovicu a zalejte ju vývarom. Tu sa rozhodnite, akú má mať hrúbku. Varte 20 minút.
4. Pridajte paradajky v akejkoľvek forme, najlepšie sú samozrejme čerstvé alebo doma varené paradajky. Varte na miernom ohni ďalších 30 minút, kým šošovica nezmäkne. Samozrejme, podľa chuti pridajte feferónky.
5. Podávajte s miešanou zeleninou, citrónovou šťavou a koriandrom (možno petržlenovou vňaťou, ale koriander je akosi lepší, pretože už má citrusovú chuť potrebnú na vyváženie všetkých chutí).
Prajeme vám dobrú chuť!
Ak vás tento recept na šošovicovú polievku zaujal, podeľte sa oň so svojimi priateľmi! Odporúčame aj recept na vaječnú polievku, ktorá má tiež málo prísad.