Krok za krokom vám predstavíme skvelý recept na babičkino kurča z jedného plechu. Za recept ďakujeme Martine. Príprava vám zaberie len pár minút a budete mať chutný plnohodnotný obed. Na nič nečakajte a začnite s prípravou skôr, ako bude neskoro, zvládne to každý začínajúci kuchár a kuchárka!
Ak máte aj vy svoj obľúbený recept, rozhodne nám o ňom napíšte do našej facebookovej skupiny Prima kuchařka.
Recept na babičkino kura z jedného plechu:
Čo budeme potrebovať:
- 1 celé kurča (nakrájané na menšie časti)
- 150 g údenej slaniny
- 2 polievkové lyžice sadla
- 1 cibuľa
- 3 rolky
- 1 dl mlieka
- 5-6 ks zemiakov
- 1 čajová lyžička majoránky
- 1 čajová lyžička korenia Zemiakové placky
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 čajová lyžička rasce
- 1 čajová lyžička mletého korenia
- 4 vajcia
- 1 lyžička vegety
- 1 čajová lyžička soli
Ako budeme postupovať:
1. Na panvici rozpustite masť, pridajte na kocky nakrájanú údenú slaninu, premiešajte a orestujte na nej cibuľu.
2. V miske pokvapkajte nakrájané žemle mliekom. Navlhčené žemle zmiešajte s dvoma vajcami, pridajte zeleninu a vmiešajte opečenú slaninu a cibuľu.
3. Nastrúhajte surové zemiaky. Potom ich zmiešajte s majoránom, cesnakom, trochou soli, štipkou rasce, korením, zemiakovým korením a dvoma vajcami. Vznikne zemiakové cesto (bez múky).
4. Potom zmiešajte zmes zemiakových lupienkov a zmes na žemle. Pekáč vymastite masťou a vylejte naň zmiešanú zmes.
5. Kuracie mäso rozdeľte na menšie kúsky a okoreňte soľou a korením (opäť používam zemiakové korenie). Vložte ho do zmesi na plechu kožou nadol a trochu ho pritlačte (vytvoríte tak akési „hniezdo“). Prikryte a pečte v dobre vyhriatej rúre pri teplote 170 stupňov približne hodinu a štvrť.
6. Keď je mäso takmer mäkké, zvýšte teplotu rúry na 180 stupňov, otočte kuracie kúsky kožou nahor a pečte ďalších 15 minút.
7. Potom odstráňte veko pekáča a pečte do chrumkava. Ak máte program rúry, ktorý strieda horúci vzduch a gril, stačí päť minút a koža je upečená.
Dobrú chuť!