Dnes sme pre vás pripravili recept na lahodný dezert s chutným krémom a vlašskými orechmi. Chutí naozaj výborne a už sa nevieme dočkať, kedy si ho zopakujeme. Pripravte si túto pochúťku a uvidíte, že si na nej pochutnáte vy aj celá rodina!
[prima_kucharka_fb]
Koláč s chutným krémom a vlašskými orechmi:
[co_budeme_potrebovat]
Na cesto:
- 300 g hladkej múky
- maslo – 180 g
- cukor – 100 g
- prášok do pečiva – 9 g
- žĺtky – 3 ks
Na krém:
- mlieko/plnotučné – 300 ml
- maslo – 120 g
- cukor – 100 g
- škrob – 30 g
- vaječný žĺtok – 1 ks
- vanilková esencia – 1 čajová lyžička
Ďalšie:
- vlašské orechy – 150 g
- cukor – 80 g
- vaječné bielky – 4 ks
[ako_budeme_postupovat]
1. Do hrnca dajte škrob, práškový cukor a jeden žĺtok. Pridajte 100 ml mlieka a za stáleho šľahania postavte hrniec na sporák. Zmes za stáleho miešania zohrievajte na miernom ohni a pridajte zvyšné mlieko. Miešajte, kým zmes nezhustne, a keď začne vrieť, pokračujte v miešaní ďalšie 2 až 3 minúty, kým nezhustne.
2. Odstavte z ohňa, pridajte vanilkovú esenciu, premiešajte a zakryte povrch krému potravinárskou fóliou tak, aby bol priamo na povrchu (zabráni to tvorbe chrasty). Vychladnutý krém odklopte, pridajte zmäknuté maslo a oboje vyšľahajte do hladka.
3. Na cesto zmiešajte hladkú múku s práškovým cukrom a práškom do pečiva a pridajte žĺtky a zmäknuté maslo. Vypracujte homogénne a mäkké cesto, zabaľte ho do potravinovej fólie a vložte na 15 minút do chladničky. Jadrá orechov nasekajte nahrubo. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a pridáme 80 g cukru. Pena bude biela, tuhá a lesklá.
4. Cesto rozdeľte na tri rovnaké časti, dve z nich vráťte do chladničky a tretiu rozvaľkajte na pomúčenom papieri na pečenie na obdĺžnik s rozmermi 20 x 30 cm. Zarovnajte okraje a preneste cesto na plech, navrch rozotrite tretinu bielkovej peny a posypte tretinou nasekaných orechov.
5. Cesto vložte do rúry vyhriatej na 175 °C a pečte 15 minút.
6. To isté urobte so zvyšnými dvoma časťami cesta, bielkovou zmesou a orechmi.
7. Dezert zostavíme tak, že na podnos navrstvíme cesto a naň striedavo nanášame vrstvy krému.
8. Poslednú vrstvu by mal tvoriť plát cesta s orechmi. Dezert uložte do chladničky na 4 až 5 hodín.
Hotovo! Dobrú chuť!