Úvod RECEPTY Voňavý makový vrkoč, ktorý je vhodný na každú príležitosť

Voňavý makový vrkoč, ktorý je vhodný na každú príležitosť

Zapôsobte na svojich blízkych jedinečným chuťovým zážitkom! Voňavý makový vrkoč vám prináša hrejivú atmosféru a chuť, ktorá osloví každého. Bez ohľadu na príležitosť, tento dezert je vždy vítaným hosťom na vašom stole.

Ak máte aj vy svoj obľúbený recept, rozhodne nám o ňom napíšte do našej facebookovej skupiny Prima kuchařka.


voňavý makový pletenec, který se hodí pro každou příležitost
Zdroj: iStockphoto

Makový vrkoč z kysnutého cesta

Čo budeme potrebovať:

Na cesto:

  • 1 balíček sušeného droždia (7 g)
  • 100 ml mlieka
  • 3 lyžice kryštálového cukru
  • 400 g hladkej múky
  • 1 balenie vanilínového cukru
  • 2 vajcia
  • 100 g masla
  • 1 štipka soli

na plnenie:

  • 1 balenie vanilínového cukru
  • 1 PL práškového cukru
  • 50 ml mlieka
  • 100 g masla
  • 2 vajcia
  • 1 štipka soli
  • 200 g mletého maku

viac:

  • 1 ks vajíčka na potieranie

Ako budeme postupovať:

1. Z droždia, mlieka a lyžičky cukru pripravte kvások.

2. V miske zmiešajte všetky ostatné prísady na cesto a pridajte kvások. Vypracujte hladké cesto. Prikryte ho suchou utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 60 minút.

3. Medzitým si pripravte makovú náplň. Mlieko zohrejte a rozpustite v ňom maslo. Pridajte cukor a vmiešajte všetok mak. Dobre premiešajte, aby sa nevytvorili hrudky.

4. Cesto opatrne preložíme na pomúčený valček a rozvaľkáme ho na obdĺžnik. Rozotrite naň makovú náplň a zrolujte ho ako roládu.

5. Roládu pozdĺžne rozrežte na polovicu a upleťte ju tak, aby bola plnka na vrchu. Cesto opatrne preložte do vymastenej formy. Konce spojte a vytvorte veniec.

6. Prútie nechajte chvíľu kysnúť a potrite ho vajíčkom.

7. Pečte pri teplote 180 stupňov približne 35 minút. Hotovo!

Prajeme vám dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept na makový vrkoč páči, podeľte sa oň so svojimi priateľmi! Mohlo by sa vám páčiť: Vyskúšajte tento lahodný kakaový koláč s vlašskými orechmi!