Úvod RECEPTY Viedenský jablkový závin – synonymum pre dokonalú sladkú pochúťku

Viedenský jablkový závin – synonymum pre dokonalú sladkú pochúťku

Viedenský jablkový závin je synonymom pre dokonalú sladkú pochúťku, ktorá v sebe ukrýva chuť najchutnejších jabĺk. Tento tradičný rakúsky dezert, s jemným, nadýchaným cestom plným šťavnatých, korenistých jabĺk, je majstrovským dielom cukrárskeho umenia. Viedenský jablkový závin je nielen obľúbenou pochúťkou milovníkov sladkého, ale aj dokonalým spôsobom, ako si vychutnať jednoduchú eleganciu a tradičné chute.

Ak máte aj vy svoj obľúbený recept, rozhodne nám o ňom napíšte do našej facebookovej skupiny Prima kuchařka.


Viedenský jablkový závin

Čo budeme potrebovať:

  • 500 g lístkového cesta
  • 60 g masla
  • 6 lyžíc strúhanky

jablková náplň:

  • 1 kg strúhaných jabĺk
  • 100 g kryštálového cukru
  • 1 PL citrónovej kôry
  • 3 lyžice rumu
  • 5 PL sušených hrozienok
  • 2 hrste mandlí
  • 1 KL vanilkového extraktu

Ako budeme postupovať:

  • Rúru predhrejte na 180 °C.
  • V miske zmiešajte nastrúhané jablká s citrónovou kôrou, rumom, hrozienkami, nasekanými mandľami, cukrom a vanilkovým extraktom.
  • Cesto rozvaľkajte na tenký plát (obdĺžnik) a posypte strúhankou, pričom okraje nechajte po všetkých stranách nepotreté (asi 2 cm).
  • Na strúhanku rovnomerne navrstvite jablkovú náplň. Kratšie okraje preložte a dlhšiu stranu zrolujte.
  • Obal položte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte približne 35 minút. Asi v polovici pečenia závin vytiahnite a potrite rozpusteným maslom.
  • Po vychladnutí posypeme cukrom a nakrájame na valčeky hrubé asi 1,5 cm.

Prajeme vám dobrú chuť!

Ak sa vám tento inšpiratívny recept na viedenský jablkový závin páči, podeľte sa oň so svojimi priateľmi! Vyskúšajte aj nepečený viedenský jablkový koláč