Preveďte sa späť do detstva s týmto klasickým receptom na tradičné slivkové guľky, pripravené podľa receptov našich babičiek. Tieto lahodné guľky, pripravené z mäkkého zemiakového cesta a plnené sladkými, šťavnatými slivkami, sú skvelým spôsobom, ako si užiť sezónne ovocie. Poďme na recept!
[prima_kucharka_fb]
Domáce slivkové guľky
[co_budeme_potrebovat]
- 800 g zemiakov
- 300 g polohrubej múky
- 1 vajce
- 1 štipka soli
- 20 ks menších sliviek
- rozpustené maslo podľa chuti, strúhanka, mak, orechy, granko, práškový cukor
[ako_budeme_postupovat]
1. Zemiaky uvarte v šupke. Po vychladnutí ich ošúpte a roztlačte alebo najemno nastrúhajte.
2. Priveďte do varu veľký hrniec s mierne osolenou vodou.
3. Na pracovnej doske zmiešajte zemiaky, múku, vajcia a soľ. Vypracujte nelepivé cesto.
4. Rozvaľkajte ho na 3 mm a vykrajujte kolieska (pomocou pohára alebo šálky) s priemerom asi 6 cm.
5. Na každé koliesko položte nakrájanú a osušenú slivku. Zatvorte ich a medzi dlaňami ich zrolujte do gule.
6. Guľky varte v osolenej vode, kým všetky nevyplávajú na hladinu. Potom ešte niekoľko minút povarte, aby cesto nebolo surové.
7. Podávajte posypané cukrom a opečenou strúhankou alebo mletým makom, orechmi… a podľa chuti poliate rozpusteným maslom.
Prajeme vám dobrú chuť!