Úvod RECEPTY Tradičné slivkové guľky zo zemiakového cesta – ako od babičky

Tradičné slivkové guľky zo zemiakového cesta – ako od babičky

0

Preveďte sa späť do detstva s týmto klasickým receptom na tradičné slivkové guľky, pripravené podľa receptov našich babičiek. Tieto lahodné guľky, pripravené z mäkkého zemiakového cesta a plnené sladkými, šťavnatými slivkami, sú skvelým spôsobom, ako si užiť sezónne ovocie. Poďme na recept!

[prima_kucharka_fb]

Domáce slivkové guľky

[co_budeme_potrebovat]

  • 800 g zemiakov
  • 300 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • 1 štipka soli
  • 20 ks menších sliviek
  • rozpustené maslo podľa chuti, strúhanka, mak, orechy, granko, práškový cukor

[ako_budeme_postupovat]

1. Zemiaky uvarte v šupke. Po vychladnutí ich ošúpte a roztlačte alebo najemno nastrúhajte.

2. Priveďte do varu veľký hrniec s mierne osolenou vodou.

3. Na pracovnej doske zmiešajte zemiaky, múku, vajcia a soľ. Vypracujte nelepivé cesto.

4. Rozvaľkajte ho na 3 mm a vykrajujte kolieska (pomocou pohára alebo šálky) s priemerom asi 6 cm.

5. Na každé koliesko položte nakrájanú a osušenú slivku. Zatvorte ich a medzi dlaňami ich zrolujte do gule.

6. Guľky varte v osolenej vode, kým všetky nevyplávajú na hladinu. Potom ešte niekoľko minút povarte, aby cesto nebolo surové.

7. Podávajte posypané cukrom a opečenou strúhankou alebo mletým makom, orechmi… a podľa chuti poliate rozpusteným maslom.

Prajeme vám dobrú chuť!