Tento recept na slaninovo-syrové krokety je perfektným riešením, ak hľadáte niečo jedinečné a výnimočne chutné na pohostenie vašej návštevy. Sú ideálne ako predjedlo, občerstvenie alebo dokonca ako netradičný hlavný chod na párty alebo rodinné stretnutia. Pripravte sa na chválu a žiadosti o recept, pretože tieto krokety jednoducho každý musí vyskúšať!
Ak máte aj vy svoj obľúbený recept, rozhodne nám o ňom napíšte do našej facebookovej skupiny Prima kuchařka.
Chrumkavé krokety zo slaniny a syra
Čo budeme potrebovať:
Na krokety:
- 1 kg zemiakov
- 150 ml plnotučného mlieka
- 2 lyžice masla
- 150 g údeného „oštiepku“ (alebo iného syra)
- 150 oravská slanina
- 3 jarné cibuľky
- 1 hrsť petržlenovej vňate
- trochu soli, mleté čierne korenie
Na obaľovanie a vyprážanie:
- 150 g hladkej múky
- 3 ks vajec
- 300 g strúhanky
- 600 ml rastlinného oleja na natieranie
Ako budeme postupovať:
1. Zemiaky očistite, nakrájajte na kocky a uvarte v osolenej vode do mäkka. Sceďte, pridajte mlieko, maslo, trochu soli a rozmixujte na hustú kašu s malými kúskami zemiakov (nie úplne hladkú).
2. Kašu preložte do väčšej misy a nechajte ju úplne vychladnúť.
3. Slaninu nakrájajte na malé kocky a opečte na panvici.
4. Keď slanina začne chrumkať, pridajte nakrájanú jarnú cibuľku a nechajte ju 2 až 3 minúty smažiť. Vyberte ich a nechajte vychladnúť.
5. Oštiepok (alebo iný syr) nastrúhajte na hrubom strúhadle a petržlenovú vňať nasekajte nadrobno.
6. Keď je zemiaková kaša vlažná, pridajte všetky prísady – slaninu a jarnú cibuľku, strúhaný syr a petržlenovú vňať. Premiešajte a dochuťte soľou a korením.
7. Misku vložte do chladničky asi na 30 minút a neskôr zo zmesi vytvarujte podlhovasté krokety.
8. Krokety obalíme v trojitej vrstve (múka, vajce, strúhanka) a potom ich smažíme na rozpálenom oleji dozlatista (asi 3 minúty).
9. Krokety položte na tanier s papierovou utierkou a podávajte napríklad s miskou cesnakového dresingu.
Prajeme vám dobrú chuť!