Ak ste niekedy túžili po čerstvých žemličkách, ktoré chutia presne ako tie z najlepšej pekárne, máme pre vás skvelú správu! Dnes vám predstavíme jednoduchý spôsob, ako si pripraviť dokonalé domáce žemličky priamo v pohodlí vášho domova. S naším receptom a krok za krokom návodom budete mať možnosť užívať si čerstvé, voňavé žemličky.
Ak máte aj vy svoj obľúbený recept, rozhodne nám o ňom napíšte do našej facebookovej skupiny Prima kuchařka.
Domáce žemličky
Čo budeme potrebovať:
- 625 g pšeničnej múky
- 1 polievková lyžica cukru
- 10 g sušeného droždia
- 1 čajovú lyžičku soli
- 200 ml teplého mlieka
- 200 ml teplej vody
- 125 ml olivového oleja
- 2 vajcia
- 50 g masla
Na potieranie:
- 1 žĺtok
- 2 lyžice mlieka
Na posypanie:
- sezamové semienka
- čierna rasca
Ako budeme postupovať:
1. Múku preosejte do veľkej oválnej misy. Pridáme práškový cukor a premiešame. Potom pridáme teplé mlieko, teplú vodu, olivový olej, bielok a premiešame lyžicou.
2. Čistý povrch posypeme múkou a dáme naň cesto. Rukami vymiesime cesto. Do stredu dajte maslo a preložte ho. Vrch posypte múkou a pokračujte v miesení rukami.
3. Cesto vráťte do misy a prikryte ho potravinovou fóliou a utierkou. Umiestnite na teplé miesto na 1,5 hodiny.
4. Po 1,5 hodine cesto odkryte, čistý povrch potrite olejom a cesto naň vyklopte.
5. Cesto rozdeľte na 2 rovnaké časti. Každú polovicu nakrájajte na 6 kúskov. Z každej časti cesta vytvarujte guľu. Prikryte utierkou. Vyberte 1 guľôčku cesta a ozdobne ju vytvarujte do mriežky.
6. Guľky cesta položte na plech s papierom na pečenie a prikryte utierkou. Nechajte 10 minút odpočívať.
7. V malej oválnej miske zmiešajte žĺtok s mliekom a premiešajte. Natrite na šišky a posypte sezamovými semienkami a čiernou rascou.
8. Pečieme vo vyhriatej rúre 30-35 minút pri teplote 190 °C dozlatista.
Hotovo! Dobrú chuť! 🙂