Dnešný recept na fantastické makové vrkoče s tvarohom sme si požičali v skupine na Facebooku Prima kuchařka od čitateľky Jany Podolákovej Burkartovej, za čo jej ďakujeme. V tejto skupine sa s nami môžete podeliť aj o svoj obľúbený dezert. Stačí pridať peknú fotografiu s ingredienciami a postupom. Tento recept zaradíme do nášho receptového magazínu. Môžete sa s nami a ostatnými čitateľmi tejto skupiny podeliť aj o to, čo budete mať dnes na obed alebo aké dobroty plánujete na narodeninovú oslavu.
Teraz sa však vráťme k nášmu receptu na makové vrkoče s tvarohom. Makové koláče sú známe najmä v Európe, mnohí cudzinci sa s nimi inde nestretli a netušia, že sa táto skvelá ingrediencia dá použiť pri pečení. A predsa je to taká pochúťka. Tento recept je skôr pre skúsenejších kuchárov a šéfkuchárov.
Páči sa vám tento recept? Urobme si spolu fantastické makové vrkoče.
Ak hľadáte nejaké slané dobroty, určite vyskúšajte tieto výborné syrové gule!
Výborný recept na makové vrkoče:
Čo budeme potrebovať:
cesto:
- 500 g hladkej múky
- štipka soli
- pol šálky kryštálového cukru
- vrecko vanilkového cukru
- kôra z 1 citróna
- 200 ml vlažného mlieka
- 2 žĺtky
- plátok rozpusteného masla (80 g)
- 3/4 kvasníc
- pol vaničky tvarohu
- hrsť hrozienok
náplň:
- mak
- mlieko
- citrónová šťava
- cukor
- štipka vanilky
Ako postupovať:
1) Začnite prípravou kvásku z mlieka, štipky cukru a droždia. Pridajte zvyšné prísady na cesto a vypracujte pekné, mäkké cesto. Nechajte kysnúť 40 minút.
2) Keď cesto vykysne, rozdeľte ho na dve polovice. Ponechajte si len jednu polovicu a ďalej ju rozdeľte na 2 rovnaké časti. Obe cestá rozvaľkajte na plát.
3) Teraz náplň. Mak jednoducho uvarte s mliekom, cukrom, citrónovou šťavou, vanilkou a lyžičkou polevy. Výsledkom by mala byť hustejšia kaša ako na obrázku.
4) Ďalším krokom je rozloženie makovej náplne na jednotlivé pláty, presne ako na obrázku. Cesto stočte a zapleťte do jednoduchého vrkoča. Potom ho necháme ešte niekoľko minút kysnúť.
5) Potom naše vrkoče potrieme žĺtkom zmiešaným s mliekom. Pečte pri teplote 180 stupňov dozlatista. Po upečení a vychladnutí ozdobíme práškovým cukrom. Skončili sme!
(Malý tip – druhú časť kysnutého cesta použite na makový veniec s brusnicami a mandľami. Recept nájdete TU)