Úvod RECEPTY Recept na domácu vianočku – chutí naozaj úžasne 

Recept na domácu vianočku – chutí naozaj úžasne 

0

V dnešnom príspevku sme si pre vás pripravili recept na domácu vianočku, ktorá chutí naozaj výborne. Či už si kávu vychutnávate sami s rodinou, alebo pozvete priateľov, každý ocení sladkú bodku v podobe tejto briošky. Skvele doplní šálku horúceho čaju, kakaa alebo kávy. Zamilujú si ich nielen deti, ale aj hladní dospelí.

Recept na domácu vianočku
Zdroj: Markéta Koutná

Recept na domácu vianočku:

Čo budeme potrebovať:

  • 500 ml plnotučného mlieka
  • 2 kocky droždia
  • 265 g kryštálového cukru
  • 250 g masla
  • 6 vajec
  • soľ
  • 1 kg polohrubej múky
  • 2 vanilkové cukry
  • nastrúhaná kôra z 1/4 citrónu
  • balenie celých aj plátkov mandlí
  • balení hrozienok
  • rum 

Z týchto surovín vytvoríte 2 vianočky


Ako budeme postupovať:

1) Do rumu vložte balíček celých mandlí a balíček hrozienok. Ideálne deň predtým.

2) Mlieko nalejte do hrnca a zahrejte (nie varte) na sporáku. Rozdrobte doň droždie a vmiešajte hrsť cukru. Zmäknuté maslo preložte do misky. Rozbijeme šesť vajec a žĺtok vhodíme do misky, pričom bielok necháme v miske. K žĺtkom a maslu pridajte zvyšok cukru a premiešajte metličkou.

3) Po premiešaní vmiešame do cesta polovicu múky, tri štipky soli, oba vanilkové cukry a citrónovú kôru. Všetko opäť dobre premiešajte. Do misky nalejte mlieko s vykysnutým droždím. Znovu premiešajte.

4) Ak je cesto príliš riedke, pridajte ešte trochu múky.

5) Valček si vysypte múkou a vylejte naň cesto. Rukami otočte okraje smerom do stredu a pridajte múku, aby ste cesto zahustili.

6) Mandle a hrozienka vyberte z rumového nálevu a pridajte ich do cesta. Opäť ho otočte, aby sa hrozienka a mandle premiešali. Vráťte cesto do misy, posypte ho malým množstvom múky, prikryte utierkou a dajte na teplé miesto kysnúť, minimálne na dve hodiny (môže byť aj 24 hodín).

7) Počas tejto doby sa naň trikrát pozrite a trochu ho spracujte.

8) Vykysnuté cesto vráťte na pomúčený valec a posypte ho zvyškom múky. Miešajte. Cesto rozdeľte na polovicu. Rozdeľte ho na tri časti a každú z nich vytvarujte do hrubého prameňa, ktorý potom stočte do vrkoča. Pleteninu preložte na plech vyložený papierom na pečenie. Zvyšné cesto rozdeľte na tretiny a opäť vytvarujte ²⁄³ na tri pramene a zapleťte.

9) Z vrkoča vytvorte druhú vrstvu. Zo zvyšku vytvorte dva pramene, ktoré položte na predchádzajúce vrstvy. K bielkom pridajte päť čajových lyžičiek cukru a premiešajte.

10) Rukami potrite vafle zmesou. Čerešne posypeme mandľovými plátkami, vložíme do rúry vyhriatej na 150 stupňov a pečieme asi 45 minút (piekla som 10 minút pri teplote 190 stupňov a asi 25 minút pri teplote 180 stupňov).

Tento recept na domácu vianočku musíte vyskúšať.

Recept na domácu vianočku
Zdroj: Markéta Koutná

Prezrite si tiež recept na – Griliášové řezy – recept na vánoční cukroví