V dnešnom príspevku sme si pre vás pripravili recept na domácu vianočku, ktorá chutí naozaj výborne. Či už si kávu vychutnávate sami s rodinou, alebo pozvete priateľov, každý ocení sladkú bodku v podobe tejto briošky. Skvele doplní šálku horúceho čaju, kakaa alebo kávy. Zamilujú si ich nielen deti, ale aj hladní dospelí.
Recept na domácu vianočku:
Čo budeme potrebovať:
- 500 ml plnotučného mlieka
- 2 kocky droždia
- 265 g kryštálového cukru
- 250 g masla
- 6 vajec
- soľ
- 1 kg polohrubej múky
- 2 vanilkové cukry
- nastrúhaná kôra z 1/4 citrónu
- balenie celých aj plátkov mandlí
- balení hrozienok
- rum
Z týchto surovín vytvoríte 2 vianočky
Ako budeme postupovať:
1) Do rumu vložte balíček celých mandlí a balíček hrozienok. Ideálne deň predtým.
2) Mlieko nalejte do hrnca a zahrejte (nie varte) na sporáku. Rozdrobte doň droždie a vmiešajte hrsť cukru. Zmäknuté maslo preložte do misky. Rozbijeme šesť vajec a žĺtok vhodíme do misky, pričom bielok necháme v miske. K žĺtkom a maslu pridajte zvyšok cukru a premiešajte metličkou.
3) Po premiešaní vmiešame do cesta polovicu múky, tri štipky soli, oba vanilkové cukry a citrónovú kôru. Všetko opäť dobre premiešajte. Do misky nalejte mlieko s vykysnutým droždím. Znovu premiešajte.
4) Ak je cesto príliš riedke, pridajte ešte trochu múky.
5) Valček si vysypte múkou a vylejte naň cesto. Rukami otočte okraje smerom do stredu a pridajte múku, aby ste cesto zahustili.
6) Mandle a hrozienka vyberte z rumového nálevu a pridajte ich do cesta. Opäť ho otočte, aby sa hrozienka a mandle premiešali. Vráťte cesto do misy, posypte ho malým množstvom múky, prikryte utierkou a dajte na teplé miesto kysnúť, minimálne na dve hodiny (môže byť aj 24 hodín).
7) Počas tejto doby sa naň trikrát pozrite a trochu ho spracujte.
8) Vykysnuté cesto vráťte na pomúčený valec a posypte ho zvyškom múky. Miešajte. Cesto rozdeľte na polovicu. Rozdeľte ho na tri časti a každú z nich vytvarujte do hrubého prameňa, ktorý potom stočte do vrkoča. Pleteninu preložte na plech vyložený papierom na pečenie. Zvyšné cesto rozdeľte na tretiny a opäť vytvarujte ²⁄³ na tri pramene a zapleťte.
9) Z vrkoča vytvorte druhú vrstvu. Zo zvyšku vytvorte dva pramene, ktoré položte na predchádzajúce vrstvy. K bielkom pridajte päť čajových lyžičiek cukru a premiešajte.
10) Rukami potrite vafle zmesou. Čerešne posypeme mandľovými plátkami, vložíme do rúry vyhriatej na 150 stupňov a pečieme asi 45 minút (piekla som 10 minút pri teplote 190 stupňov a asi 25 minút pri teplote 180 stupňov).
Tento recept na domácu vianočku musíte vyskúšať.
Prezrite si tiež recept na – Griliášové řezy – recept na vánoční cukroví