Na sviatočnom stole by za žiadnu cenu nemali chýbať vianočné sladkosti. Či už sa radšej držíte tradičných druhov, alebo radi skúšate niečo nové, vždy je dobré myslieť na pečenie s dostatočným predstihom. V dnešnom článku vám prinášame recept na obľúbené mocca ovály so zrnkovou kávou, ktoré chutia naozaj skvele.
Recept na mocca ovály s kávovým zrnkom:
Čo budeme potrebovať:
Na cesto:
- 210 g hladkej múky
- 70 g práškového cukru
- 140 g masla
- 2 žĺtky
Na náplň:
- vajce
- 100 g kryštálového cukru
- 100 g masla
- polievková lyžica silnej čiernej kávy
Na polevu:
- 120 g práškového cukru
- 2 polievkové lyžice vriacej čiernej kávy
Na zdobenie:
- čokoládová poleva
- kávové zrnká
Ako budeme postupovať:
1) Najprv si pripravte cesto. V miske vyšľaháme cukor so žĺtkami a maslom, pridáme múku a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme v chladničke odpočívať do druhého dňa.
2) Na druhý deň zapnite rúru na 180 °C. Na pomúčenom valčeku rozvaľkajte cesto na plát a postupne vykrajujte ovály, ktoré vyrovnajte na pripravené plechy vyložené papierom na pečenie.
3) Upečte ich v predhriatej rúre dozlatista a nechajte vychladnúť.
Pripravte náplň. Vajíčka šľahajte vo vodnom kúpeli, kým nezhustnú. Potom odstráňte z ohňa a šľahajte ešte niekoľko minút, kým nevychladne.
4) V miske vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom, pridáme vychladnutú vaječnú zmes, kávu a vyšľaháme krém. Krémom naplňte vrecúško a spojte ním 2 upečené ovály.
5) Nechajte ich stuhnúť v chladničke, kým si pripravíte kávovú polevu. V miske trieme cukor s kávou, kým nevznikne hustá poleva. Polepte ním zlepené ovály a stred vždy ozdobte zrnkom kávy.
6) Čokoládovú polevu zohrejeme vo vodnom kúpeli a ozdobíme ňou oba konce oválov. Hotové cukríky nechajte stuhnúť a uložte ich do krabice, kde sa približne za týždeň pekne rozležia.
Vyskúšajte také recept na vynikající domácí likéry, které si můžete připravit v období Vánoc