Úvod RECEPTY Rýchle krémové cuketové rizoto s kôprom

Rýchle krémové cuketové rizoto s kôprom

0

Určite poznáte kôpor. Dodá jedlu farbu a chuť a v tomto recepte nesmie chýbať. K cukete sa chuť kôpru neskutočne hodí a my vám priblížime, ako si ho robievame my a to konkrétne v recepte na krémové cuketové rizoto s kôprom.

Príprava tohto receptu nám bude trvať 35 minút a samotné varenie cca 50 minút.

Krémové cuketové rizoto s kôprom

Ingrediencie:

  • cuketa
  • cibuľa
  • čerstvý kôpor (ak nemáme, môžeme dať mrazený alebo sušený)
  • ryža (ja som použila guľatozrnú)
  • olivový olej
  • soľ
  • voda podľa potreby
Ingrediencie na krémové cuketové rizoto s kôprom
Zdroj: Všestranná ženarecep

Postup:

Najprv si uvaríme ryžu.

Nasypeme si ju do pohára, následne ju niekoľko krát premyjeme vodou, až kým nebude voda číra. Ak máme ryžu premytú, vložíme ju do hrnca a prilejeme k nej 2x to isté množstvo vody, ako ryže (1 pohár ryže = max 2 poháre vody), respektíve, voda by mala byť nad ryžou maximálne 1cm, aby sa nerozvarila. Pridáme trošku olivového oleja a soľ, následne pomiešame a ochutnáme, poprípade ešte dochutíme. Môžeme dať variť.

Pozor! Ryžu už nemiešame a neodkrývame ani pokrievku.

Necháme variť až kým nezmäkne a to cca 15-20 min. Voda sa nám vstrebe a ryža bude vláčna. Ak uvidíme, že sa nám voda vstrebala, odkryjeme a ochutnáme. Ryža musí byť uvarená – ak bude polotvrdá, ešte ju necháme dovariť.

Medzitým si ošúpeme a nakrájame cuketu a cibuľku.

 Nakrájame si cibuľku
Zdroj: Všestranná žena

Ak máme cuketu ošúpanú, rozdelíme ju na polovicu a vydlabeme jadierka. Nakrájame si ju na menšie kusy.

Nakrájame si cuketu
Zdroj: Všestranná žena

Cuketu si pripravíme na 2 spôsoby – prvým spôsobom je, že si ju nakrájame na rezance. Zvyšnú cuketu si nasekáme v mixéri.

Nakrájame si cuketu
Zdroj: Všestranná žena
Rezance z cukety
Zdroj: Všestranná žena
Nakrájaná cuketa
Zdroj: Všestranná žena

Na panvici alebo hrnci (ja som použila wok) rozohrejeme olivový olej. Ak sa nám olej rozpáli, pridáme cibuľku a orestujeme ju dozlatista.

Orestujeme si cibuľku
Zdroj: Všestranná žena

Hneď, ako sa nám cibuľa orestuje, pridáme nasekanú cuketu.

Pridáme nakrájanú cuketu
Zdroj: Všestranná žena

Môžeme trošku podliať vodou (asi 1 dl), pridáme soľ a zamiešame. Prikryjeme a necháme variť cca 8 min.

Pridáme cuketové rezance
Zdroj: Všestranná žena

Po uplynutí času pridáme cuketové rezance, kôpor a všetko premiešame.

Pridáme kôpor
Zdroj: Všestranná žena

Prikryjeme a necháme variť cca 6 minút.

Zmiešame ingrediencie
Zdroj: Všestranná žena
Uvarená cuketa
Zdroj: Všestranná žena

Ak by sme mali veľa šťavy, odoberieme ju do pohára. Necháme si ju na koniec pre prípad, ak by sme ju potrebovali pridať do rizota (rizoto nesmie byť suché). Ak máme cuketu mäkkú, pridáme uvarenú ryžu.

Pridáme ryžu
Zdroj: Všestranná žena
Pridaná ryža
Zdroj: Všestranná žena

Všetko premiešame a dochutíme.

Premiešame
Zdroj: Všestranná žena

Na malú chvíľu prikryjeme prikrývkou, aby sa nám chute spojili. Následne ihneď podávame.

Rýchle krémové cuketové rizoto s kôprom
Zdroj: Všestranná žena

Hotovo, prajeme dobrú chuť.

TIP: Ak sa nám zvýšila šťava z uvarenej cukety, môžeme ju vypiť ako vývar.