Určite poznáte kôpor. Dodá jedlu farbu a chuť a v tomto recepte nesmie chýbať. K cukete sa chuť kôpru neskutočne hodí a my vám priblížime, ako si ho robievame my a to konkrétne v recepte na krémové cuketové rizoto s kôprom.
Príprava tohto receptu nám bude trvať 35 minút a samotné varenie cca 50 minút.
Krémové cuketové rizoto s kôprom
Ingrediencie:
- cuketa
- cibuľa
- čerstvý kôpor (ak nemáme, môžeme dať mrazený alebo sušený)
- ryža (ja som použila guľatozrnú)
- olivový olej
- soľ
- voda podľa potreby
Postup:
Najprv si uvaríme ryžu.
Nasypeme si ju do pohára, následne ju niekoľko krát premyjeme vodou, až kým nebude voda číra. Ak máme ryžu premytú, vložíme ju do hrnca a prilejeme k nej 2x to isté množstvo vody, ako ryže (1 pohár ryže = max 2 poháre vody), respektíve, voda by mala byť nad ryžou maximálne 1cm, aby sa nerozvarila. Pridáme trošku olivového oleja a soľ, následne pomiešame a ochutnáme, poprípade ešte dochutíme. Môžeme dať variť.
Pozor! Ryžu už nemiešame a neodkrývame ani pokrievku.
Necháme variť až kým nezmäkne a to cca 15-20 min. Voda sa nám vstrebe a ryža bude vláčna. Ak uvidíme, že sa nám voda vstrebala, odkryjeme a ochutnáme. Ryža musí byť uvarená – ak bude polotvrdá, ešte ju necháme dovariť.
Medzitým si ošúpeme a nakrájame cuketu a cibuľku.
Ak máme cuketu ošúpanú, rozdelíme ju na polovicu a vydlabeme jadierka. Nakrájame si ju na menšie kusy.
Cuketu si pripravíme na 2 spôsoby – prvým spôsobom je, že si ju nakrájame na rezance. Zvyšnú cuketu si nasekáme v mixéri.
Na panvici alebo hrnci (ja som použila wok) rozohrejeme olivový olej. Ak sa nám olej rozpáli, pridáme cibuľku a orestujeme ju dozlatista.
Hneď, ako sa nám cibuľa orestuje, pridáme nasekanú cuketu.
Môžeme trošku podliať vodou (asi 1 dl), pridáme soľ a zamiešame. Prikryjeme a necháme variť cca 8 min.
Po uplynutí času pridáme cuketové rezance, kôpor a všetko premiešame.
Prikryjeme a necháme variť cca 6 minút.
Ak by sme mali veľa šťavy, odoberieme ju do pohára. Necháme si ju na koniec pre prípad, ak by sme ju potrebovali pridať do rizota (rizoto nesmie byť suché). Ak máme cuketu mäkkú, pridáme uvarenú ryžu.
Všetko premiešame a dochutíme.
Na malú chvíľu prikryjeme prikrývkou, aby sa nám chute spojili. Následne ihneď podávame.
Hotovo, prajeme dobrú chuť.
TIP: Ak sa nám zvýšila šťava z uvarenej cukety, môžeme ju vypiť ako vývar.