Druhá polovica leta a jeseň je o tekviciach, z ktorých vytŕča predovšetkým hokkaido. Kráľovná tekvíc, nádherne sfarbená do oranžova doslova svieti na záhradke, na pultoch tržníc a napokon aj na stole. Vedeli ste, že je to veľmi zdravá zelenina?
Preto si dnes predstavíme a pripravíme recept na skvelú hokkaido krémovú polievku, ktorá nielen zahreje, ale aj zasýti.
Príprava bude trvať 18 minút, samotné varenie 45 minút.
Jesenná hokkaido krémová polievka
Potrebujeme:
- 1 menšia cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 1 hokkaido tekvica
- olivový olej
- voda podľa potreby
- na dochutenie – soľ, bazalka, oregano, podľa chuti pamajorán obyčajný
![Ingrediencie na hokkaido polievku](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2020/11/IMG_20201103_221453-1024x768.jpg)
Postup:
Ošúpeme a nakrájame si cibuľku a cesnak.
![Ošúpeme a nakrájame cesnak a cibuľu](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2020/11/IMG_20201103_222803-1024x768.jpg)
Hokkaido tekvicu si rozdelíme na 2 polovice a vydlabeme jadierka. Následne hokkaido ošúpeme škrabkou a nakrájame na menšie kúsky.
![Ošúpeme a nakrájame si hokkaido](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2020/11/IMG_20201103_224102-1024x768.jpg)
V hrnci si rozohrejeme olej.
![Rozohrejeme si olej](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2020/11/IMG_20201103_224256-1024x768.jpg)
Pridáme cibuľku a orestujeme ju dozlatista.
![Cibuľku orestujeme](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2020/11/IMG_20201103_224814_1-1024x768.jpg)
Ak máme cibuľku orestovanú, hneď pridáme hokkaido.
![Pridáme hokkaido](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2020/11/IMG_20201103_225029-1-1024x768.jpg)
Aby sa nám tekvica neprichytila o dno hrnca, hneď po pridaní podlejeme vodou. Voda by mala byť zarovno s tekvicou.
![](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2020/11/IMG_20201103_225057-1-1-1024x768.jpg)
Pretlačíme si cesnak a pridáme ho do polievky.
![Pridáme cesnak](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2020/11/IMG_20201103_225155-1-1024x768.jpg)
Necháme variť cca 30 minút, pokiaľ hokkaido nezmäkne. Pridáme bylinky. Môžeme použiť buď sušené alebo čerstvé.
![Pridáme bylinky](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2020/11/IMG_20201104_221955-1024x1024.jpg)
Ak nám tekvica zmäkla, môžeme polievku rozmixovať ponorným mixérom.
Pozor! Uistite sa či váš ponorný mixér znáša teplo. Ak si nie ste istý, nechajte polievku najprv vychladnúť. Predídete tak jeho poškodeniu.
![Rozmixujeme polievku](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2020/11/IMG_20201103_231827-1-1024x768.jpg)
Naberieme do misky alebo na tanier a podávame.
![Naberieme do taniera a podávame](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2020/11/IMG_20201103_232230-1-1024x768.jpg)
Skvelá jesenná hokkaido polievka je hotová a my prajeme dobrú chuť! 🙂
![Hokkaido polievka je hotová.](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2020/11/IMG_20201103_233740-1-1024x768.jpg)
TIP: ak ste vášnivý bylinkár ako ja, mám pre Vás tip ako si nahradiť oregano pomocou bylinky z lúky. Od júna do augusta si môžete nazbierať pamajorán obyčajný.
![Pamajorán obyčajný](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2020/11/IMG_20201104_212337-1024x915.jpg)
Je to výborná bylinka, bez ktorej si hokkaidovú polievočku neviem ani predstaviť.
![Pamajorán obyčajný](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2020/11/IMG_20201103_231210-1-1024x768.jpg)
Pamajorán obyčajný:
Má priaznivé účinky na žalúdok, zuby, kĺby, bojuje proti kašľu a chrípke, taktiež uvoľňuje kŕče a bolesť hlavy. Už naše staré mamy ho používali proti nespavosti.