Druhá polovica leta a jeseň je o tekviciach, z ktorých vytŕča predovšetkým hokkaido. Kráľovná tekvíc, nádherne sfarbená do oranžova doslova svieti na záhradke, na pultoch tržníc a napokon aj na stole. Vedeli ste, že je to veľmi zdravá zelenina?
Preto si dnes predstavíme a pripravíme recept na skvelú hokkaido krémovú polievku, ktorá nielen zahreje, ale aj zasýti.
Príprava bude trvať 18 minút, samotné varenie 45 minút.
Jesenná hokkaido krémová polievka
Potrebujeme:
- 1 menšia cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 1 hokkaido tekvica
- olivový olej
- voda podľa potreby
- na dochutenie – soľ, bazalka, oregano, podľa chuti pamajorán obyčajný
Postup:
Ošúpeme a nakrájame si cibuľku a cesnak.
Hokkaido tekvicu si rozdelíme na 2 polovice a vydlabeme jadierka. Následne hokkaido ošúpeme škrabkou a nakrájame na menšie kúsky.
V hrnci si rozohrejeme olej.
Pridáme cibuľku a orestujeme ju dozlatista.
Ak máme cibuľku orestovanú, hneď pridáme hokkaido.
Aby sa nám tekvica neprichytila o dno hrnca, hneď po pridaní podlejeme vodou. Voda by mala byť zarovno s tekvicou.
Pretlačíme si cesnak a pridáme ho do polievky.
Necháme variť cca 30 minút, pokiaľ hokkaido nezmäkne. Pridáme bylinky. Môžeme použiť buď sušené alebo čerstvé.
Ak nám tekvica zmäkla, môžeme polievku rozmixovať ponorným mixérom.
Pozor! Uistite sa či váš ponorný mixér znáša teplo. Ak si nie ste istý, nechajte polievku najprv vychladnúť. Predídete tak jeho poškodeniu.
Naberieme do misky alebo na tanier a podávame.
Skvelá jesenná hokkaido polievka je hotová a my prajeme dobrú chuť! 🙂
TIP: ak ste vášnivý bylinkár ako ja, mám pre Vás tip ako si nahradiť oregano pomocou bylinky z lúky. Od júna do augusta si môžete nazbierať pamajorán obyčajný.
Je to výborná bylinka, bez ktorej si hokkaidovú polievočku neviem ani predstaviť.
Pamajorán obyčajný:
Má priaznivé účinky na žalúdok, zuby, kĺby, bojuje proti kašľu a chrípke, taktiež uvoľňuje kŕče a bolesť hlavy. Už naše staré mamy ho používali proti nespavosti.