Úvod RECEPTY Rýchla jesenná jablková želatína plná vitamínov a kolagénu

Rýchla jesenná jablková želatína plná vitamínov a kolagénu

0

JESEŇ sa už tradične nesie vôňou jabĺk. Aby sme predišli všelijakým chorobám, na zimu sa telo musí zásobovať vitamínmi. Ako ich jednoducho a rýchlo dostaneme do tela? 

Vyskúšajte tento lahodný recept, ktorému žiaden jazýček neodolá – jablková želatína

Najlepšie je použiť jabĺčka zo záhrady alebo od domáceho pestovateľa. Jabĺčka stačí následne len rýchlo umyť, aby sme zachovali všetky vitamíny.

TIP: domáce ovocie a zeleninu príliš dlho neumývajte, vitamíny sú rozpustné vo vode a prílišným drhnutím sa stratia.

Ak takúto možnosť nemáte, tak si ich jednoducho kúpte v supermarkete, následne ich odporúčame ošúpať. Pri pestovaní sa často používajú umelé hnojivá a šupka ich dosť absorbuje.

TIP: kúpené ovocie a zeleninu na trhu či v obchode vyberajte takú, ktorá nie je viditeľne poškodená. Dávajte si hlavne pozor na neprirodzenú farbu alebo hnedé a mäkšie odtlačené miesta.

Recepty z jabĺk
Zdroj: Všestranná žena
Recepty z jabĺk
Zdroj: Všestranná žena
Recepty z jabĺk
Zdroj: Všestranná žena

Potrebujeme:

Misku, do ktorej si nakrájame ovocie, menší hrniec na zohriatie šťavy, Dr. Oetker želatína v plátkoch, nôž, lis alebo odšťavovač na ovocie, 2x plastová dóza na odloženie želatíny do chladničky.

Postup:

Umyjeme si jabĺčka a nakrájame ich. Ak sú jablká domáce, kľudne aj jadierka. Ak nájdeme niekde červíka, jednoducho ho vykrojíme. Jadierka sú tiež plné vitamínov a olejov, ktoré prispievajú k dobrému zdraviu.

Rozkrájame si jablká na menšie kúsky
Zdroj: Všestranná žena

Odšťavíme 0,5 L alebo prelisujeme jablká. Ja som použila lis.

TIP: Za studena lisované ovocie vám zaručí najväčší obsah vitamínov. Pri odšťavovaní vzniká teplo a tým sa niektoré vitamíny strácajú.

0,5 L jablkovej šťavy
0,5 L jablkovej šťavy Zdroj: Všestranná žena
Nalejeme si ju do hrnca
Zdroj: Všestranná žena

Do jablkovej šťavy si vložíme všetky plátky želatíny. Zamiešame a necháme odstáť 10 min.

Plátková želatína
Plátková želatína. Zdroj: Všestranná žena

Po ubehnutom čase nám želatína zmäkne a môžeme ju položiť na sporák, kde ju len zohrejeme a pomaličky rozpustíme.

Želatínu rozpustíme na sporáku
Zdroj: Všestranná žena

TIP: dávajte pozor, aby ste šťavu nepriviedli k varu. Zničíte tak vitamíny, ktoré chceme uchovať.

Takto rozpustenú želatínu nalejeme ihneď do pripravených plastových dózičiek a necháme vychladnúť.

Nalejeme si do dózičiek želatínu
Zdroj: Všestranná žena
Necháme želatínu vychladnúť
Zdroj: Všestranná žena
Uzatvoríme dózičky
Zdroj: Všestranná žena

Vložíme ich do chladničky a necháme odstáť z večera do rána, t. j. cca 12 hodín.

Obrežeme si želatínu okolo dózy
Zdroj: Všestranná žena
Preklopíme na tanier
Zdroj: Všestranná žena
Jablková želatína
Zdroj: Všestranná žena

Želatínu si môžete ozdobiť bylinkami – ja som použila mätu, dodá ľahkú pepermintovú chuť.

Jablková želatína
Zdroj: Všestranná žena

Dobrú chuť!

Takto si môžete vychutnať vitamínovú bombu počas celého roka. Môžete si pridať aj štipku škorice, ta vám priblíži chuť a pocit Vianoc.

TIP: jablková želatína v sebe obsahuje kolagén. Kolagén je stavebný materiál na väzivá, kosti, kĺby, ale aj mäkké tkanivám, ktorými sú aj črevá. A to nám zabezpečí dobré fungovanie nášho tela.