Krok za krokom vám predstavíme skvelý recept na nadýchaný koláč s vanilkovým krémom. Na nič nečakajte a začnite s prípravou skôr, ako bude neskoro, zvládne to každý začínajúci kuchár a kuchárka. Či už si popoludňajšiu kávu vychutnávate sami, alebo pozvete priateľov, každý ocení sladkú bodku v tomto chutnom dezerte.
Ak máte aj vy svoj obľúbený recept, rozhodne nám o ňom napíšte do našej facebookovej skupiny Prima kuchařka.
Koláč s vanilkovým krémom
Čo budeme potrebovať:
Na cesto:
- 3 vajcia
- 1,5 šálky cukru
- ½ pohára mlieka
- pohár kefíru alebo prírodného jogurtu
- jeden pohár rafinovaného slnečnicového oleja
- 4 šálky hladkej múky
- 16 g prášku do pečiva
- nastrúhaná citrónová kôra alebo ½ fľaštičky citrónovej esencie (voliteľné)
Na krém:
- 2 vajcia
- 100 g cukru
- 8 g vanilkového cukru
- 1 polievková lyžica hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 50 g masla
Objem použitého pohára je 125 ml.
Koláč upečte v okrúhlej tortovej forme s priemerom 22-24 cm.
Ako budeme postupovať:
1. Pripravte krém: Vajcia rozšľahajte v hrnci s ťažkým dnom. Pridajte opražený cukor a vanilkový cukor. Miešajte metličkou do hladka.
2. Vmiešajte múku. Vmiešajte.
3. Pridajte studené mlieko. Miešajte.
4. Hrniec postavte na mierny oheň a za stáleho miešania varte, kým obsah nezhustne a na povrchu sa neobjavia prvé bublinky.
5. Odstavte krém z ohňa. Pridajte maslo. Miešajte do hladka.
Ak chcete, môžete do krému pridať trochu nastrúhanej citrónovej kôry alebo 4-5 kvapiek citrónovej esencie.
6. Zakryte krém potravinovou fóliou tak, aby prišiel do priameho kontaktu s povrchom. Nechajte úplne vychladnúť.
7. Príprava cesta: Do hlbokej misy dajte vajcia, cukor, mlieko, kefír a rafinovaný slnečnicový olej. Miešajte metličkou do hladka.
8. Vmiešajte preosiatu múku a prášok do pečiva. Veľmi dobre premiešajte, aby nezostali žiadne hrudky.
9. Ak chcete, môžete do cesta pridať nastrúhanú citrónovú kôru alebo trochu citrónovej esencie. Miešajte.
10. Cesto preložíme do maslom vymastenej/olejom vysypanej a múkou vysypanej formy na pečenie. Rovnomerne rozotrite.
11. Pomocou zdobiaceho vrecka naneste krém na povrch cesta v tvare dvojitej mriežky (každý pruh sa nanesie dvakrát).
12. Budúci koláč sme dodatočne posypali kryštálovým cukrom.
13. Koláč pečte 30-35 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Prepečenosť skontrolujte špáradlom.
Nechajte úplne vychladnúť. Potom ho preložte na tanier.
Prajeme vám dobrú chuť!