Krok za krokom vám predstavíme skvelý recept na neodolateľné karamelové kocky. Na nič nečakajte a začnite s prípravou skôr, ako bude neskoro, zvládne to každý začínajúci kuchár a kuchárka! Či už si popoludňajšiu kávu vychutnáte sami, alebo pozvete priateľov, každý ocení sladkú bodku v tomto chutnom dezerte.
Ak máte aj vy svoj obľúbený recept, rozhodne nám o ňom napíšte do našej facebookovej skupiny Prima kuchařka.
Karamelové kocky
Čo budeme potrebovať:
Zloženie:
- 32 dkg vanilkových oplátok
- 0,5 šálky pekanových orechov
- 8 polievkových lyžíc soleného masla
- 1,5 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
Na náplň:
- 6,8 dkg smotanového syra
- 1,5 šálky cukru
- 1,5 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
- 4 vajcia
- 0,5 šálky kyslej smotany
- 50 dkg tvarohu
Na karamelovú polevu:
- 0,5 šálky hnedého cukru
- 6 polievkových lyžíc soleného masla
- 40 dkg sladkého kondenzovaného mlieka
- 2 polievkové lyžice kukuričného sirupu
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Ako budeme postupovať:
1. Rúru predhrejte na 180 stupňov a pripravte si základ na cesto. Plech s rozmermi 23 x 33 cm vyložte alobalom a tenkú vrstvu alobalu potrite olejom.
2. Do misky kuchynského robota pridajte vanilkové oplátky a pekanové orechy a rozmixujte ich na drobné kúsky. Pridajte maslo a vanilku a pokračujte v miešaní, kým sa zmes úplne nespojí. Nalejte zmes na pripravený plech a dobre ju pritlačte na dno formy (nevadí, ak cesto presahuje do strán).
3. Na prípravu náplne vyšľahajte tvaroh, kryštálový cukor a vanilkový extrakt v stredne veľkej miske tyčovým mixérom do hladka. Po jednom pridávajte vajcia, pričom po každom vajci zmes premiešajte do hladka. Potom pridajte kyslú smotanu a tvaroh a opäť dôkladne premiešajte.
4. Vzniknutú zmes nalejte na vrstvu cesta, uhlaďte vrch a pečte 50 minút. Potom otvorte dvierka a nechajte koláč štvrť hodiny odpočívať s otvorenými dvierkami. Potom ho vyberte a nechajte hodinu chladnúť.
5. Karamelovú polevu pripravíte tak, že do panvice nasypete hnedý cukor a maslo a zohrejete ju na miernom ohni. Za stáleho miešania varte, kým sa maslo a cukor nerozpustia. Pridajte kondenzované mlieko, kukuričný sirup a vanilku a za stáleho miešania priveďte do varu.
6. Do karamelovej zmesi vložte koláčový teplomer a priveďte ju do varu, kým nedosiahne teplotu 107 °C. Odstavte panvicu z ohňa a nechajte ju 5 minút vychladnúť, potom zmes nalejte na koláč.
7. Nechajte ho 2 hodiny stuhnúť a potom ho ostrým nožom nakrájajte na kocky. Umiestnite do misy a vrch každej kocky torty ozdobte nadýchanou morskou soľou.