Dnes sme pre vás pripravili lahodný recept na naozaj chutnú pochúťku, ktorú sme si okamžite zamilovali. Táto kávovo-čokoládová pochúťka s krémovou náplňou a jednoduchou prípravou očarí každého. Pripravte ho pre návštevu a uvidíte, že si okamžite vypýta recept.
Ak máte aj vy svoj obľúbený recept, rozhodne nám o ňom napíšte do našej facebookovej skupiny Prima kuchařka.
Kávovo-čokoládová pochúťka so smotanovou náplňou
Čo budeme potrebovať:
Na cesto:
- 200 g mäkkého masla
- 140 g cukru
- 4 vajcia
- 100 g nasekaných vlašských orechov
- 150 g horkej čokolády
Na čokoládovú penu:
- 300 g mliečnej čokolády
- 400 ml šľahačky
Na kávovú penu s mascarpone:
- 280 ml šľahačky
- 100 g nasekanej bielej čokolády
- 280 g krémového syra mascarpone
- 3 lyžice instantnej kávy rozpustené v 2 lyžiciach horúcej vody
PNa polevu:
- 200 g nasekanej horkej čokolády
- 200 ml šľahačky
- 1 polievková lyžica instantnej kávy
Ako budeme postupovať:
1. Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte cesto na korpus.
2. Vo veľkej miske zmiešajte zmäknuté maslo a cukor. Pridajte vajcia a dôkladne premiešajte vidličkou, kým nedosiahnete hladkú konzistenciu.
3. Čokoládu rozpusťte v mikrovlnnej rúre alebo vo vodnom kúpeli na sporáku, nechajte ju mierne vychladnúť (ale nie príliš, aby nestvrdla) a pridajte ju do maslového a vaječného základu. Rozmixujte do hladka a pridajte nadrobno nasekané vlašské orechy. Znovu premiešajte.
4. Vymastite formu na pečenie alebo tortovú formu a dno vyložte papierom na pečenie. Nalejte pripravené cesto a pečte vo vyhriatej rúre asi 30 minút, kým povrch nie je pevný, ale nie príliš suchý. Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
5. V hrnci na miernom ohni priveďte 300 ml smotany na šľahanie do varu, ale dávajte pozor, aby sa nerozvarila. Pridajte čokoládu a počkajte, kým sa začne rozpúšťať. Potom odložte a dobre premiešajte. Takto získate čokoládový krém nazývaný ganache. Krém nechajte úplne vychladnúť. Potom vyšľahajte zvyšok šľahačky do tuhej peny a jemne vmiešajte čokoládový krém. Túto zmes rovnomerne rozotrite na upečený a vychladnutý koláč a nechajte vychladnúť, kým sa nespojí.
6. Kým čokoládová pena na torte stuhne, pripravte kávovú mascarpone penu.
Smotanu na šľahanie priveďte do varu a rozpustite v nej bielu čokoládu. Keď sa začne topiť, zmes premiešajte a nechajte ju 1 hodinu chladnúť. Mascarpone krémový syr zmiešame s čokoládovou šľahačkou a rozpustenou kávou a opäť dáme na 1 hodinu chladiť do chladničky.
7. Po hodine krém vyberte z chladničky a premiešajte.
8. Čokoládovú penu natrite na vrch kornútka krémom a vráťte do chladničky, aby sa ochladila a stuhla.
9. V hrnci priveďte do varu smotanu na šľahanie spolu s instantnou kávou a pridajte čokoládu, ktorá sa rozpustí, a premiešajte. Miešajte opatrne, aby ste zmes nerozšľahali.
10. Pripravenú polevu nalejte na povrch koláča a dajte do chladničky na niekoľko hodín, najlepšie na noc, aby sa prísady dobre roztopili a stuhli.
Hotovo! Dobrú chuť!