Úvod RECEPTY Neodolateľný citrónový koláč – veľmi jednoduchá a rýchla príprava

Neodolateľný citrónový koláč – veľmi jednoduchá a rýchla príprava

0

Krok za krokom vám predstavíme skvelý recept na neodolateľný citrónový koláč. Na nič nečakajte a začnite s prípravou skôr, ako bude neskoro, zvládne to každý začínajúci kuchár a kuchárka! Užite si spoločné chvíle o niečo viac a doprajte si tento dezert.

Ak máte aj vy svoj obľúbený recept, rozhodne nám o ňom napíšte do našej facebookovej skupiny Prima kuchařka.


Zdroj: ourstate

Citrónový koláč

Čo budeme potrebovať:

Cesto:

  • 1 šálka polohrubej múky (200 ml)
  • 1/2 šálky práškového cukru
  • 2-3 polievkové lyžice mletých vlašských orechov
  • 100 g masla bez soli
  • 1 čajová lyžička soli

Krém:

  • 3 vajcia
  • 4 polievkové lyžice hladkej múky
  • 1 šálka cukru
  • 1-2 čajové lyžičky vanilkového extraktu alebo cukru
  • 2 čajové lyžičky strúhanej citrónovej kôry
  • 1 citrónová šťava
  • trochu soli

Ako budeme postupovať:

1. Preosejte múku a zmiešajte ju s orechmi, práškovým cukrom a soľou. Pridajte studené maslo nakrájané na kocky a premiešajte elektrickým mixérom, mali by ste získať drobivú zmes! Použite hlbokú misu, aby sa múka nerozletela do všetkých strán.

2. Panvicu alebo pekáč vymastite olejom a vyložte mastným papierom. Zmes pretrepte a zľahka pritlačte, aby rovnomerne pokryla dno. Vložte do rúry vyhriatej na 180 stupňov na 20 minút.

Použila som misku s rozmermi 30 × 23 cm. Mne vyšlo 16 koláčikov a nejaké mi zostali, takže ak pripravujete pre hostí alebo väčšiu rodinu, pokojne zdvojnásobte množstvo a použite väčšiu nádobu na pečenie. Cesto a krém by mali mať po upečení polovičnú hrúbku, teda pomer 1:2, takže cesto je tenšie ako vrstva krému, nie naopak.

3. Po dokončení vyberte a odložte.

4. Prísady na krém dajte do hlbokej misy a všetko spolu vyšľahajte elektrickým mixérom. Nalejte na upečené cesto a vráťte do rúry piecť na ďalších 15 minút.

5. Po dokončení koláč vyberte z formy a nechajte ho úplne vychladnúť.

6. Vychladnutý koláč nakrájajte na plátky a posypte ich práškovým cukrom.

P.S. Tento recept je obľúbený v Európe. Ja som do krému pridala len vlašské orechy a vanilku, pretože vždy rada niečo obmieňam, ale samozrejme ho môžete pripraviť aj bez orechov, len s obyčajným chrumkavým cestom, alebo môžete pridať mleté mandle. Ak chcete, môžete do krému pridať aj trochu rumu.

Dobrú chuť!