Hľadáte osvedčený recept na mäkké a nadýchané lievance? Vyskúšajte ho dnes, napríklad s džemom alebo marmeládou a kyslou smotanou alebo tvarohom. Nielenže si na ňom pochutnáte, ale môžete tiež obmieňať ingrediencie podľa svojej chuti a možností.
Ak máte aj vy svoj obľúbený recept, rozhodne nám o ňom napíšte do našej facebookovej skupiny Prima kuchařka.
Lievance
Čo budeme potrebovať:
- 1 šálka hladkej múky
- 0,5 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 0,5 šálky mlieka
- 1 vajce
- 2 lyžičky oleja
- 1 polievková lyžica cukru
Ako budeme postupovať:
1. Najprv oddeľte bielok od žĺtka a bielok vyšľahajte na sneh. Potom v mlieku rozšľahajte žĺtok a cukor.
2. Do mlieka a žĺtkov po troškách vmiešajte múku a prášok do pečiva.
3. Ak je cesto príliš husté, pridajte trochu mlieka, ale cesto nesmie byť riedke ako na lievance a nakoniec pridajte olej.
4. Potom jemne vmiešajte vyšľahaný bielok.
5. Lievance smažte dozlatista, aby mali pekný hladký povrch.
6. Mäkké, nadýchané lievance podávajte s džemom alebo rôznymi marmeládami podľa chuti. Môžeme ich ozdobiť kyslou smotanou alebo tvarohom. Potom ich môžete poliať javorovým sirupom a pridať kúsky ovocia.
Prajeme vám dobrú chuť!