Vitajte v svete chutí! Dnešným špeciálnym pokrmom je konzervované mäso vo vlastnej šťave. Pridajte do svojho jedálnička odrobinu nostalgického šarmu a nechajte sa unášať lahodnými vôňami a chuťami. Prejdime teda priamo k príprave tohto jedinečného lahôdky!
Ak máte aj vy svoj obľúbený recept, rozhodne nám o ňom napíšte do našej facebookovej skupiny Prima kuchařka.
Konzervované mäso vo vlastnej šťave
Čo budeme potrebovať:
- kuracie mäso
- soľ
- voda
Pre každú 500 ml nádobu:
- ½ čajovej lyžičky soli
- 3 zrnká borievky
- 5 mletých zrniek čierneho korenia
- 1 bobkový list
Ako budeme postupovať:
1. Umyte poháre s jedlou sódou a dobre ich opláchnite. Poháre by sa mali niekoľko minút variť vo vode.
2. Kuracie mäso nakrájajte na plátky a úplne ho vykostite. Mäso nakrájajte na vhodné kúsky, ktoré sa dajú ľahko vložiť do pohárov.
3. Zvyšky kostí nevyhadzujte: pripravte z nich koncentrovanú polievku a pridajte ju do konzerv, ktoré nebudú plné. Podľa chuti pridajte soľ.
4. Do každej pripravenej nádoby vložte 3 zrnká čierneho korenia a 2 bobule borievky. Potom naplňte kúsky mäsa do polovice a uložte ich čo najkompaktnejšie. Ku každému z nich pridajte kúsky stehna a prsia.
5. Do každej nádoby pridajte ¼ čajovej lyžičky soli, štipku borievky, 2 zrnká čierneho korenia a bobkový list.
6. Do pohárov vložte kúsky mäsa a naplňte ich len po hrdlo. Posypte ich ¼ čajovej lyžičky soli.
7. Zakryte nádoby hliníkovou fóliou.
8. Ulož ich na plech vystlaný papierom na pečenie a posypaný soľou.
9. Plech na pečenie vložte do studenej rúry. Zahrejte na 180 °C a pečte 60 minút.
10. Potom znížte teplotu rúry na 100 °C a mäso pečte ďalšie 4 hodiny.
11. Vyberte plechy z rúry. Okamžite ich vyberte z podnosu a odstráňte soľ zo dna.
12. Z každej plechovky odstráňte alobal. V prípade potreby doplňte vriacou polievkou z kuracích kostí. Okamžite ho prikryte sterilizovaným vekom a pevne uzavrite.
13. Nechajte plechovku vychladnúť a prikryte ju teplou dekou.
14. Umiestnite ich na skladovacie miesto.
VIDEO SPRIEVODCA:
Prajeme vám dobrú chuť.