Dnes vám ukážeme recept na jemný orechový cheesecake so slaným karamelom, ktorý spája to najlepšie z krémovosti mascarpone, chrumkavosti vlašských orechov a rovnováhy medzi sladkým a slaným v tekutom karameli.
Ak máte aj vy svoj obľúbený recept, rozhodne nám o ňom napíšte do našej facebookovej skupiny Prima kuchařka.
Orechový cheesecake so slaným karamelom
Čo budeme potrebovať:
Pre korpus:
- 150 g grahamových sušienok
- 50 g nasekaných vlašských orechov
- 80 g rozpusteného masla
- 1 štipka soli
na krém:
- 500 g mascarpone
- 100 g práškového cukru
- 1 balenie vanilkového cukru
- 3 PL hladkej múky
- 600 g kyslej smotany
- 3 vajcia
na vrchole:
- 100 g nasekaných vlašských orechov
- 100 g kryštálového cukru
- 3 lyžice vody
- 1/2 KL soli
Ako budeme postupovať:
- Korpus: V miske zmiešajte rozdrvené sušienky (na prášok), nasekané orechy, soľ a rozpustené maslo.
- Cesto vtlačte na dno tortovej formy (26 cm) vyloženej papierom na pečenie a vložte do chladničky.
- Medzitým vyšľahajte krém: najprv vyšľahajte mascarpone s cukrom, vanilkou a múkou.
- Potom pridajte kyslú smotanu a opäť dobre vyšľahajte.
- Nakoniec postupne zašľahajte celé vajcia (jedno po druhom) pri nízkych otáčkach. Korpus zalejte krémom a vložte do rúry vyhriatej na 160 °C na približne 45 minút.
- Upečený tvarohový koláč by mal byť v strede po zatrasení zvlnený a po stranách pevný.
- Koláč nechajte úplne vychladnúť a uložte ho do chladničky na noc.
- Na druhý deň prepichnite vnútro tortovej obruče nožom, otvorte a uvoľnite tvarohový koláč.
- Zdobenie: nasekané orechy opražíme na panvici, pridáme cukor, soľ a trochu vody. Varte spolu, kým zmes nezíska jantárovú karamelovú farbu, odstavte z ohňa a ešte horúcou (tekutou) zmesou orechov potrite povrch koláča.
Prajeme vám dobrú chuť!
Ak sa vám tento inšpiratívny recept na orechový cheesecake so slaným karamelom páči, podeľte sa oň so svojimi priateľmi!