Úvod RECEPTY Vyskúšajte tieto lahodné makové vrkoče z kysnutého cesta s tvarohom a hrozienkami

Vyskúšajte tieto lahodné makové vrkoče z kysnutého cesta s tvarohom a hrozienkami

Dnešný recept na fantastické makové vrkoče s tvarohom sme si požičali v skupine na Facebooku Prima kuchařka od čitateľky Jany Podolákovej Burkartovej, za čo jej ďakujeme. V tejto skupine sa s nami môžete podeliť aj o svoj obľúbený dezert. Stačí pridať peknú fotografiu s ingredienciami a postupom. Tento recept zaradíme do nášho receptového magazínu. Môžete sa s nami a ostatnými čitateľmi tejto skupiny podeliť aj o to, čo budete mať dnes na obed alebo aké dobroty plánujete na narodeninovú oslavu.

Teraz sa však vráťme k nášmu receptu na makové vrkoče s tvarohom. Makové koláče sú známe najmä v Európe, mnohí cudzinci sa s nimi inde nestretli a netušia, že sa táto skvelá ingrediencia dá použiť pri pečení. A predsa je to taká pochúťka. Tento recept je skôr pre skúsenejších kuchárov a šéfkuchárov.

Páči sa vám tento recept? Urobme si spolu fantastické makové vrkoče.

Recept na makové vrkoče z kysnutého cesta s tvarohom a hrozienkami
Zdroj: Prima kuchařka

Ak hľadáte nejaké slané dobroty, určite vyskúšajte tieto výborné syrové gule!


Výborný recept na makové vrkoče:

Čo budeme potrebovať:

cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • štipka soli
  • pol šálky kryštálového cukru
  • vrecko vanilkového cukru
  • kôra z 1 citróna
  • 200 ml vlažného mlieka
  • 2 žĺtky
  • plátok rozpusteného masla (80 g)
  • 3/4 kvasníc
  • pol vaničky tvarohu
  • hrsť hrozienok

náplň:

  • mak
  • mlieko
  • citrónová šťava
  • cukor
  • štipka vanilky

Ako postupovať:

1) Začnite prípravou kvásku z mlieka, štipky cukru a droždia. Pridajte zvyšné prísady na cesto a vypracujte pekné, mäkké cesto. Nechajte kysnúť 40 minút.

2) Keď cesto vykysne, rozdeľte ho na dve polovice. Ponechajte si len jednu polovicu a ďalej ju rozdeľte na 2 rovnaké časti. Obe cestá rozvaľkajte na plát.

Recept na makové vrkoče z kysnutého cesta s tvarohom a hrozienkami
Zdroj: Prima kuchařka

3) Teraz náplň. Mak jednoducho uvarte s mliekom, cukrom, citrónovou šťavou, vanilkou a lyžičkou polevy. Výsledkom by mala byť hustejšia kaša ako na obrázku.

4) Ďalším krokom je rozloženie makovej náplne na jednotlivé pláty, presne ako na obrázku. Cesto stočte a zapleťte do jednoduchého vrkoča. Potom ho necháme ešte niekoľko minút kysnúť.

Recept na makové vrkoče z kysnutého cesta s tvarohom a hrozienkami
Zdroj: Prima kuchařka

5) Potom naše vrkoče potrieme žĺtkom zmiešaným s mliekom. Pečte pri teplote 180 stupňov dozlatista. Po upečení a vychladnutí ozdobíme práškovým cukrom. Skončili sme!

Recept na makové vrkoče z kysnutého cesta s tvarohom a hrozienkami
Zdroj: Prima kuchařka

(Malý tip – druhú časť kysnutého cesta použite na makový veniec s brusnicami a mandľami. Recept nájdete TU)